Laden Festiviteiten
  • Dit festiviteit is voorbij.

De Dansende Madonna

vrijdag 15 september, 2017 - zaterdag 7 oktober, 2017

Nieuwe muziektheatervoorstelling van Het Vijfde Bedrijf verbeeldt in spel & jazz de mens Piet Mondriaan in De Dansende Madonna.

Zwetend op de dansvloer, zwierend met onbekende vrouwen, willen oplossen in de nieuwe muziek, zich even verlossen van de serieuze arbeid en opgaan in de trillingen van de Boogie Woogie ritmes. Daar verschijnt dan de kant Mondriaan die verscholen zit achter de schilderijen. Deze muziektheatervoorstelling neemt de kijker met woord en jazz mee in de (innerlijke) bewegingen en belevenissen van de mens achter de kunstenaar.

In het jaar dat is uitgeroepen tot het Mondriaan jaar, vanwege het geboortejaar van De Stijl, kon Het Vijfde Bedrijf niet uitblijven met een voorstelling over de persoon Mondriaan. Wie schuilt er achter die composities die dit jaar het straatbeeld van Den Haag kleuren?

Het Vijfde Bedrijf raakte nieuwsgierig naar deze man zelf, wiens bijnaam, zo men zegt, ‘de dansende Madonna’ was. Het Vijfde Bedrijf duikt in deze muziektheatervoorstelling in het leven dat de man geleid heeft; de jazzclubs die hij afstruinde, op zoek naar de nieuwste klanken, de vrouwen die zijn leven mochten inkleuren, al was het vaak maar voor even, onderwijl oorlogen ontvluchtend, steeds op zoek naar het sublieme in leven en kunst.

Deze voorstelling wordt met een bijzonder team gerealiseerd; aan het roer staan Hans van den Boom (tekst en regie) en Michael Varekamp (muzikaal leider). Naast Haagse Conservatorium studenten en internationaal opererende muzikanten en acteurs werkt Het Vijfde Bedrijf ook samen met studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK). Het thema en de diversiteit van de cast maakt deze voorstellingen dan ook niet alleen toegankelijk voor volwassenen maar ook zeker voor jongeren en verwelkomt graag de jazz-­‐liefhebber, de theaterbezoeker en uiteraard de grote schare van fans van het werk van Mondriaan bij deze bruisende nieuwe voorstelling: De Dansende Madonna.

‘De Dansende Madonna’ wordt meer dan alleen een biografie. Het Vijfde Bedrijf duikt dieper. Middels meerdere performances, waarbij het publiek ondergedompeld wordt in de broeierige sfeer van de eerste jazzclubs, laten de makers zien waar Mondriaan zich mee omringde. Door nieuw geschreven teksten (Hans van den Boom) waarin geliefdes en vrienden van Mondriaan aan het woord komen. Tezamen met flarden uit het oeuvre van Mondriaan zelf én de jazzmuziek, proberen ze zo dicht mogelijk bij de Mensch achter de kunstenaar te komen.
Michael Varekamp gebruikt voor het componeren en samenstellen van de muziek enerzijds de jazz en boogie woogie waar Mondriaan zo van hield, anderzijds zoekt hij naar de verwondering waarmee die nieuwe muziek destijds ontvangen werd.

Speeldata:
vrijdag 15 september 20.30
zaterdag 16 september 15.00, 20.30
zondag 17 september 13.00, 16.00

donderdag 21 september 20.30
vrijdag 22 september 20.30
zaterdag 23 september 15.00, 20.30
zondag 24 september 13.00, 16.00

donderdag 28 september 20.30
vrijdag 29 september 20.30
zaterdag 30 september 15.00, 20.30
zondag 1 oktober 13.00, 16.00

donderdag 6 oktober 20.30
en
vrijdag 7 oktober 15.30, 20.30

zie ook: http://www.hetvijfdebedrijf.nl/agenda/

link naar deze pagina: De Dansende Madonna - rechthoekig.nl

Gegevens

Begin:
vrijdag 15 september, 2017
Einde:
zaterdag 7 oktober, 2017
Festiviteit Categorieën:
, ,
Website:
https://denhaag.com/nl/event/67287/het-vijfde-bedrijf-de-dansende-madonna?eventId=67300

Locatie

De Voormalige Appelloods
Laan van Poot 97
Den Haag, 2566 EA Nederland
+ Google Maps
Website:
https://denhaag.com/nl/locatie/67285/voormalige-appelloods