Laden Festiviteiten
  • Dit festiviteit is voorbij.

De Stijl in het Stedelijk

zaterdag 3 december, 2016 - zondag 21 mei, 2017

De Stijl in het Stedelijk // c Foto Gert-Jan van Rooij.
De Stijl in het Stedelijk // c Foto Gert-Jan van Rooij.

Wat heeft het werk van Isa Genzken, Bas Jan Ader of de iconische Lichtenstein met De Stijl te maken? In deze tentoonstelling is in zes zalen te zien hoe De Stijl in de collectie van het Stedelijk vertegenwoordigd is, en hoe de stroming weerklank vond en vindt bij andere kunstenaars.

De presentatie is opgebouwd rond verschillende facetten, zoals kleurgebruik, de diagonaal, zuiverheid, architectuur en de verspreiding van de stijl. Werken van De Stijl die de ideologie bij uitstek tot uitdrukking brengen, worden gecombineerd met werk van naoorlogse kunstenaars. Het is duidelijk dat De Stijl een onontkoombaar gegeven was voor de generaties die volgden. Sommige kunstenaars brengen een geïnspireerde ode, anderen onderzoeken de hedendaagse betekenis ervan. De dominantie van De Stijl riep ook parodiërende reacties op, zoals de Infe©ted Mondrian, de zieke Mondriaan, van General Idea uit de jaren 90.

Het Stedelijk Museum legde een grote verzameling aan van De Stijl en leverde mede dankzij een aantal belangrijke tentoonstellingen een bijdrage aan de internationale waardering voor de beweging, in het bijzonder met het grote overzicht in 1951, georganiseerd door toenmalig directeur Willem Sandberg, dat doorreisde naar het MoMA in New York.

link naar deze pagina: De Stijl in het Stedelijk - rechthoekig.nl

Gegevens

Begin:
zaterdag 3 december, 2016
Einde:
zondag 21 mei, 2017
Festiviteit Categorieën:
, , , , ,
Website:
http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/de-stijl-in-het-stedelijk

Locatie

Stedelijk Museum
Museumplein 10
Amsterdam, 1070AB
+ Google Maps
Telefoon:
020 5732 911
Website:
http://www.stedelijk.nl