Laden Festiviteiten
  • Dit festiviteit is voorbij.

Veenfabriek deel #1: Bart van der Leck – Performance 8 maart

woensdag 8 maart, 2017 10:00 - 15:30

Muziektheater van de Veenfabriek op 8 maart over:
100 jaar De Stijl – Deel #1: Bart van der Leck

Het Leidse muziektheatergezelschap de Veenfabriek, muzikaal kunstenaarscollectief o k a p i en studenten van T.I.M.E., werken heel 2017 samen aan een drieluik over kunstbeweging De Stijl.

Geheel in de stijl van het gedachtegoed van de kunstenaars Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Theo van Doesburg werken de Veenfabriek, o k a p i en T.I.M.E. in wisselende bezetting aan drie theatrale reflecties op het werk van deze kunstenaars. Het onderzoek beweegt zich daarbij van de akoestische en fysieke ruimte, via de elektrisch versterkte ruimte, naar een monumentale architectonische ruimte. Voortdurend stellen we onszelf de vraag ‘Hoe kun je de grenzen tussen kunst en (dagelijks) leven opheffen en de kunst middenin de maatschappij plaatsen?’, dezelfde vraag die centraal stond in het denken van De Stijl. Daarom bent u van harte welkom, niet alleen bij de presentaties, maar ook bij de Veenproeven én alle repetities om mee te denken en te delen in het maakproces

Bart van der Leck
Bart van der Leck
Bart van der Leck
We starten het theatrale onderzoek bij Bart van der Leck. Deze Nederlandse kunstschilder en vormgever was van groot belang voor de ontwikkeling van De Stijl en het werk van kunstenaars als Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Zijn vroege werk werd beïnvloed door de Art Nouveau en het Impressionisme. Vanaf 1910 begon hij een eigen stijl te ontwikkelen die bestond uit gestileerde en vereenvoudigde vormen. Hierin liet hij perspectief weg en bracht hij zijn onderwerpen terug tot geometrische vormen in primaire kleuren.

Wij gaan uit van Van der Lecks ideaal voor een nieuwe kunst: eenvoudige, algemeen geldende vormen, waaruit de gelijkheid van alle mensen spreekt. Zo laten wij ons, net als Van der Leck inspireren door mensenmassa’s, reeksen, series, herhalingen en opsommingen.
o k a p i en de Veenfabriek onderzoeken wat het anti-individualisme van De Stijl in de huidige tijd kan betekenen. In deze tijd van verregaande individualisering zullen we de uitvoerend kunstenaars als arbeiders beschouwen. We vinden schoonheid in de kracht van de groep en het praktische van de handeling en we zoeken de spanning op tussen enerzijds gelijkvormigheid en anderzijds de menselijkheid en eigenheid van de spelers.

Data:
Woensdag 1 maart: Veenproef in Scheltema, Leiden
Donderdag 2 maart: Veenproef in Plantage Dok, Amsterdam

In Gemeentemuseum Den Haag:
Dinsdag 7 maart: Performance 10.00 – 15.30 | Concert 15.30 – 17.00
Woensdag 8 maart: Performance 10.00 – 15.30 | Concert 15.30 – 17.00
Donderdag 9 maart: Performance 10.00 – 15.30 | Concert 15.30 – 17.00
Vrijdag 10 maart: Performance 10.00 – 15.30 | Concert 15.30 – 17.00

De Stijl wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden en het Gemeentemuseum Den Haag.

link naar deze pagina: Veenfabriek deel #1: Bart van der Leck – Performance 8 maart - rechthoekig.nl

Gegevens

Datum:
woensdag 8 maart, 2017
Tijd:
10:00 - 15:30
Festiviteit Categorieën:
,
Website:
http://veenfabriek.nl/

Organisator

Veenfabriek
Telefoon:
071 3318054
Website:
http://veenfabriek.nl/

Locatie

Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
Den Haag, 2517 HV Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.gemeentemuseum.nl