Laden Festiviteiten
  • Dit festiviteit is voorbij.

Rietveld & Wederopbouw – Stadswandeling Utrecht – juni

zondag 25 juni, 2017 13:00 - 14:30

Fietstocht van Aorta in juni.
De in 1964 overleden Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld is een icoon van de stad Utrecht. Van 1919 tot 1931 maakt hij deel uit van De Stijl. Het Rietveld Schröderhuis is zijn bekendste werk en staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens de architectuurfietstour Rietveld en de Wederopbouw laat Architectuur-gids Go Bruens u zien hoe Rietveld zijn gedachtengoed heeft toegepast op een bijzondere periode in de opbouw van het land.

De Kromme Rijn en aangrenzend Hoograven is na de grenswijziging van 1954 de eerste échte naoorlogse wijk van Utrecht. Nu wordt op een geheel nieuwe manier een nieuwbouwwijk gemaakt met de introductie van de zogenaamde stempels: een buurteenheid als een minisamenleving. Allerlei beroemde architecten hebben eraan meegewerkt waaronder Rietveld. Wat zien we terug van het gedachtengoed van Rietveld in de wederopbouwwijken? Hoe vertaalt hij zijn uitgangspunten naar de principes van het nieuwe bouwen voor de moderne samenleving?

Een fietsroute langs de villa’s en duplexwoningen in Kromme Rijn en de stempels en flats van Gerrit Rietveld in Hoograven.

Er wordt tevens een bezoek gebracht aan de modelwoning Robijnhof van Rietveld [1956-1958]. Dit bijzondere woningbouwcomplex in de wijk Tolsteeg/Hoograven is in de afgelopen jaren een gerenoveerd. Het gaat om 194 woningen die in 1956-’58 naar ontwerp van Gerrit Rietveld zijn gebouwd. Eigenaar woningstichting Bo-Ex knapte de woningen op en in samenwerking met StadsOntwikkeling en Stadswerken van de gemeente Utrecht is ook de buitenruimte flink verbeterd. Het is allesbehalve een doorsnee renovatieproject.

link naar deze pagina: Rietveld & Wederopbouw – Stadswandeling Utrecht – juni - rechthoekig.nl

Gegevens

Datum:
zondag 25 juni, 2017
Tijd:
13:00 - 14:30
Festiviteit Categorieën:
,
Website:
http://www.aorta.nu/2016/10/stijljaarrietveld-wederopbouw-2/

Organisator

Architectuurcentrum Aorta
Telefoon:
030-2321686
E-mail:
AORTA@AORTA.NU
Website:
http://www.aorta.nu

Locatie

Stadionflat Utrecht
Stadionlaan 15
Utrecht, 3583RA Nederland
+ Google Maps