Laden Festiviteiten
  • Dit festiviteit is voorbij.

Rietvelds meesterwerk, Lezing: Leve De Stijl! ◆ ochtend

zondag 12 februari, 2017 09:30 - 11:00

Collectie Centraal Museum, De Wereld Van Utrecht, Ivar Pel
Collectie Centraal Museum, De Wereld Van Utrecht, Ivar Pel

◆ ochtendlezing
In 1917 verscheen de eerste editie van De Stijl: het ‘tijdschrift voor nieuwe beelding’. Het ideologische en experimentele blad had slechts een kleine honderd abonnees, maar de invloed ervan is nog altijd voelbaar. Nu, 100 jaar later staat De Stijl bekend als een belangrijke kunststroming, waarvan de kunstenaars wereldwijd bekend zijn: Piet Mondriaan, Jan Oud maar met name ook de Utrechters Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

Lezing
Speciaal voor Museumkaarthouders vindt er een exclusieve lezing plaats in het Centraal Museum, voorafgaand aan de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! welke vanaf 4 maart te zien is. Je wordt ontvangen met koffie en iets lekkers. Rietveld-deskundige Mathijs Meinderts neemt je vervolgens aan de hand van historisch beeldmateriaal mee in de wereld van Gerrit Rietveld en in het bijzonder het Rietveld Schröderhuis. De perfecte voorbereiding op het bruisende themajaar Mondriaan to Dutch Design.

Rietveld
Gerrit Rietveld was van oorsprong meubelmaker. Hij werd in 1919 lid van De Stijl en ontwikkelde zich later tot zelfstandig architect. Rietveld maakte de idealen van De Stijl ruimtelijk zichtbaar, met als iconisch hoogtepunt het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Het Rietveld Schröderhuis is het eerste huis ter wereld dat gebouwd werd volgens de principes van De Stijl: radicaal en vernieuwend. Nog steeds is het huis van de opdrachtgeefster Truus Schröder een inspiratiebron voor architecten en kunstenaars over de hele wereld.

Let op!:
Deze lezing is in aanloop van de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl!.
De tentoonstelling opent op 4 maart 2017 en is te bezichtigen tot 11 juni 2017

link naar deze pagina: Rietvelds meesterwerk, Lezing: Leve De Stijl! ◆ ochtend - rechthoekig.nl

Locatie

Centraal Museum
Agnietenstraat 1
Utrecht, 3512 XA Nederland
+ Google Maps
Website:
http://centraalmuseum.nl